Welcome to MedicalPress a Premium Medical Theme
06 – 53 849 624
ma - vrij: 18:00-22:00 u / zo: 10:00-22:00 u
Title Image

Herfstvoer

Home  /  Voeding   /  Herfstvoer
herfstvoer

Herfstvoer

De dagen worden korter, de temperatuur daalt, er komt neerslag in alle soorten: regen, hagel, sneeuw. Hoe houd je je weerstand op peil, en ongemak en ziekte als verkoudheid en griep buiten de deur? Lekker blijven bewegen natuurlijk, daar is ons lijf op gemaakt, en heel eenvoudig: gezond eten! Herfstvoer bereidt je voor op het koude seizoen. Een paar simpele tips.

 

Vitamine C

Ascorbinezuur of vitamine C is een antioxidant die je immuunsysteem een boost geeft. Het helpt je je verkoudheid te voorkomen, of te bestrijden. Het zit in fruit (aardbeien, sinaasappelen en citroenen, rozenbottels en bessen), groente (koolsoorten zoals broccoli, spruiten en boerenkool, maar ook paprika) en, verrassend… aardappelen! Vitamine C lost op in water en breekt af bij lange blootstelling aan hoge temperaturen. De beste manier om je groente te koken is dan ook: kort stomen.

 

Omega-3 vetzuren

Deze stoffen maakt je lichaam niet zelf. Je moet ze dus met je voeding binnen hengelen. Omega-3 vetzuren zitten in walnoten en plantaardige oliën (soja-, raapzaad- en lijnzaadolie), en in vette vis (zalm, forel, haring, makreel en sardines). Die vis maakt ze overigens niet zelf, maar haalt deze stoffen uit algen, die ze echt produceren. Voor vegetariërs zijn er dan ook supplementen op algenbasis. Omega-3 vetzuren verlagen o.a. het cholesterolgehalte in je bloed.

 

Vitamine D

Deze stof helpt immuuncellen bij het opeten van ongewenste binnendringers als virussen. Daarnaast is zij betrokken bij de aanmaak van antibacteriële stoffen, en is zij onontbeerlijk bij de opname van calcium. Geen gezonde botten zonder vitamine D. Het leuke nieuws is: je lichaam maakt deze stof zelf aan! Simpelweg door te zonnen (10 à 15 minuten per dag met je kop in de zon is genoeg) stimuleert ultraviolet licht de aanmaak van deze belangrijke stof in je huid. Minder goed nieuws: wat hebben we toch weinig zon in de winter 🙁 Gelukkig kun je vitamine D ook uit je voeding halen. Vooral vette vis zit er tjokvol mee, maar ook vlees en eieren bevatten aardig wat vitamine D. De stof wordt ook toegevoegd (in Nederland) aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.

 

Natuurlijk zijn alle vitaminen belangrijk, en vergeet de mineralen en sporenelementen niet die we nodig hebben. Bij een gevarieerde voeding kom je niets tekort!